top of page
druiven

ONZE WIJNEN UIT MOLISE

Molise is een van de kleinste Italiaanse wijngebieden. Het strekt zich uit in de Zuid-Italiaanse provincies Campobasso en Isernia. Abruzzo ligt in het noorden, Lazio in het westen en Campanië in het zuidwesten. Een zandige kustlijn van de Adriatische Zee met een lengte van 35 kilometer vormt de oostelijke grens. Tussen de Adriatische Zee en Campanië sluit Puglia zich aan bij Molise in het zuidoosten. 

Qua landschap is de regio van west naar oost verdeeld in de bergketens van Alto Molise in Isernia, het heuvelachtige land Basso Molise in Campobasso en de directe kustgebieden. De Alto Molise maakt deel uit van de Apennijnen en betovert haar bezoekers met intacte natuurlandschappen en pittoreske kleine bergdorpjes. 

De wijngaarden liggen verspreid van de uitlopers van de bergen tot aan de zee, waarbij het grootste deel van de wijn wordt verbouwd in de heuvels van Basso Molise op hoogtes tot 600 meter. Er heerst een kleinschalige structuur. Veel wijnhuizen hebben een oppervlakte van slechts één hectare en sommige nog minder. Er zijn echter ook enkele grote producenten, zoals de wijnmakerij Di Majo Norante, die 125 hectare beschikbaar heeft voor de teelt van Molise wijn.

Klimaat en bodem in Molise

De provincie Isernia heeft een continentaal bergklimaat met temperaturen onder nul en sneeuw in de winter. De lagere kustgebieden van de regio worden gekenmerkt door een milder klimaat. Ze zijn meer blootgesteld aan de temperende invloeden van de Adriatische Zee. In de zomermaanden varieert de temperatuur overdag hier van 27 tot 29 °C. Tijdens de winterperiode valt de thermometer zelden onder de vorstgrens, zelfs 's nachts niet. De ondergrond in de Molise wijnstreek is afwisselend klei, zand en kalksteen. 
 

Molise in het kort

Molise is een kleine Italiaanse wijnstreek in het zuidoosten van Italië. Het heeft vier DOC- en twee IGT-gebieden. Voor rode wijn uit Molise is Aglianico de dominante stijl. Witte wijnen worden hier onder andere gemaakt van Greco Bianco en Falanghina. De regio omvat bergketens in het binnenland, een offshore heuvelland en de gebieden direct aan de kust. Campobasso is de hoofdstad van Molise. 

Geschiedenis van de wijnbouw in Molise

Molise kreeg pas in 1963 de status van een aparte regio. Historisch gezien behoorde het voor het grootste deel tot de Abruzzen. De eerste DOC-gebieden werden opgericht in de jaren tachtig. Dit is een van de redenen waarom Molise wijn nog steeds minder bekend is in het buitenland dan zijn noordelijke buurregio. De Molise doet qua traditie niet onder voor de gerenommeerde wijnbouwregio's in Italië. Al 500 voor Christus werd hier wijn verbouwd door Etrusken en Samnieten. Deze volkeren hadden de wijnbouw geleerd van de Grieken, die in die tijd de nog zuidelijker delen van Italië bevolkten. 

Rode en witte Molise wijn

De belangrijkste rode variëteit van het wijngebied is Aglianico. Het werd 2.500 jaar geleden geïntroduceerd in het naburige Campania. Vanwege het hoge tanninegehalte rijpt Aglianico meestal over meerdere jaren voor de ontwikkeling van de smaak. Daarom is het ras zeer populair voor Riserva, die volgens de wettelijke voorschriften langer moet worden bewaard. Verder worden bijvoorbeeld Tintilia del Molise en Montepulciano geteeld, evenals de internationale rode wijnsoorten Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Populaire witte wijnsoorten in Molise zijn de autochtone Zuid-Italiaanse Greco Bianco en Falanghina. De naam Falanghina betekent letterlijk "gebonden aan de staak". Het verwijst naar de klassieke manier van wijnbouw, die al in de oudheid gebruikelijk was. Andere witte wijnsoorten die in de regio worden verbouwd zijn Bombino Bianco, Trebbiano en Chardonnay.

​

​

  • Twitter
  • LinkedIn
bottom of page