
ONZE WIJNEN UIT LIGURIË
Wijn verbouwen op de steile, recht uit zee oprijzende kliffen is een uitdaging in deze regione. De wijnbouw gebeurt in het bergachtige kustgebied veelal m.b.v. terrassenbouw op de steile heuvels, hetgeen het werk er natuurlijker niet gemakkelijker op maakt. De Alpi Marittimi direct achter de Riviera Ligure di Ponente (ten westen van Genova) maar ook de hoge bergen van de Appenijnen beschermen het gebied tegen de koude noordenwind. Het zeewater houdt de warmte vast, waarbij in zijn totaliteit een microklimaat ontstaat dat ook in de overige vegetatie is terug te zien.
De wijnen zijn vaak niet altijd veel verder dan de regione-grenzen bekend, maar op zich toch vrij aardig. In Liguria heeft de wijnbouw zijn traditionele karakter kunnen behouden dankzij het feit dat men de Ligurische wijnbouw zo onbetekenend vond, waardoor niemand de moeite nam deze te veranderen. Nergens anders in Italië konden dan ook zoveel autochtone druivenrassen overleven als in Liguria. Tegenwoordig gaan juist weer veel kwaliteitsgerichte wijnbouwers terug naar kleinschaligheid en kunnen dus een voorbeeld nemen aan deze regione.In zijn totaliteit kent de regione nu 7 DOC's, met als bekendste de witte wijn van de Cinque Terre.
WIJN 2
druif:
technische fiche